TAYLAN KÜMELİ MEDYA YANSIMALARI

Doğru Bilinen Yanlışlar, Yanlış Bilinen Doğrular

Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda en sık sorulan ve cevapları hakkında pek çok farklı görüş öne sürülen soruları derleyip; yanlış bilinen doğrularla doğru bilinen yanlışları tek tek ele alıyoruz… İşte sağlıklı beslenmede en merak edilenler:

Natürel zeytinyağı, saf zeytinyağından daha mı az kalori içerir?

Tipleri fark etmeksizin zeytinyağında tekli doymamış yağ asitleri yüksektir ve kalorileri oranları aynıdır. Ekstra natürel zeytinyağı daha az asit içerir ve saf ya da natürelden daha aromalıdır.

Menopoz döneminde fazla magnezyum alınması ateş basmasını önler mi?

Menopozdaki rahatsızlıkların tedavisinde, ekstra magnezyum alımı da dahil olmak üzere diyetsel içeriklerin etkili olduğu konusunda kesin bir kanıt yoktur. Fakat menopozdan sonra yiyeceklerdeki magnezyumun yeterli miktarda alınması, kalsiyumun vücutta etkin kullanılmasına yardımcı olarak kemik sağlığını artırır.

Gıdalardaki katkı maddeleri kansere neden olur mu?

Birçok kişi gıdalara katılan kimyasal maddelerin kanserin başlıca nedeni olduğuna inanmaktadır. Oysa ki, bu konudaki araştırmalar tüm kanser nedenlerinin yüzde birinden daha azının katkı maddelerine bağlanabileceğini göstermektedir. Gıdalara eklenen bazı katkı maddeleri ise inanılanın oluşumunu ya da etkisini engelleyebilmektedir. Burada önemli olan gıda denetiminin tam yapılması ve üreticilerin iyi üretim koşullarını sağlamasıdır.

Gıdaların besin değerlerini düşürmemek için çiğ olarak mı yemeliyiz?

Gıdaların pişirme işlemleri de dahil, herhangi bir yolla işlenmesi besin öğelerinde bir miktar azalmaya yol açar. Bu besin değeri kayıpları uygulanan sıcaklık derecesine ve süresinin uzunluğunu bağlı olarak artar. Örneğin; çiğ yumurta salmonella bakterisinin, çiğ çiğ et çeşitli bakteri ve parazitlerin, pastörize edilmemiş çiğ süt bir çok hastalık mikrobunun vücuda girmesine neden olur. Buna karşılık çiğ olarak tüketilebilen sebze ve meyvelerden besin öğelerini ve kalp, kanser gibi çeşitli hastalıklardan koruyucu maddeleri daha fazla alırız.

Şekersiz besin aynı zamanda kalorisiz midir?

Tam olarak değil! Şekersiz bir besin şeker içermez, ancak diğer karbonhidratlardan, yağdan ve proteinden dolayı kalori içerebilir.

Baharatlı besinleri tüketmek ülsere neden olur mu?

Besin seçiminiz ne ülser nedenidir ne de ülseri tedavi eder. Ülserin çoğu "helicobacter pylori" adlı bakteri nedeniyle oluşur ve antibiyotiklerle tedavi edilir.

Fazladan E vitamini almak genç görünmenizi sağlar mı?

Gençliğin kaynağını bulmak hepimizin hayalidir. Yaşlanma sürecini geri döndürecek veya durduracak E vitamini gibi besin öğesi almakla ilgili herhangi bir buluş yoktur.

Aşırı su zararlı mıdır?

Böbreklerin dışarı atamayacağı kadar çok su, toksik etki gösterir. Ancak su zehirlenmesi günlük gereksinimin çok üzerinde içildiği zaman ortaya çıkabilir. Bazı hastalık durumlarında bu kadar çok su içilmeden de böbreklerin atma kapasitesi aşılabilir. Aşırı su içme belirtilerinden biri de bulanık görmektir.

Mikrodalga fırında pişirdiğinizde yiyeceklerinizde besin kaybı olur mu?

En uygun pişirme yöntemini uygulasanız bile B vitaminleri ve C vitamini gibi suda eriyen vitaminlerde bir miktar kayıp meydana gelir. Birçok nedenle, mikrodalga fırında pişirme ile besinler kısa sürede, kendi suyu ile veya çok az suda tencerenin kapağı kapatılarak pişirildiğinde, vitamin kayıpları mikrodalga fırında pişirmeden daha fazla olmaktadır.



Marie Claire
Makale