Kilo Alma

Sağlıklı Kilo Alma

Tüm dünyada insanların neredeyse üçde biri aşırı kilolu veya obezite ile mücadele ediyor. Bununla birlikte, tam tersi problemi, çok zayıf olan birçok insan da var.

Düşük kilolu olmak sağlığınız için obez olmak kadar kötü olabileceğinden bu bir endişe kaynağıdır. Ek olarak zayıf olmamakla birlikte kas oranı düşük bir çok insan da daha kaslı daha güçlü bir bedene kavuşmak istiyor.

İster klinik olarak zayıf olun, ister sadece kas ağırlığı kazanmak için mücadele edin, temel prensipler aynıdır.

Düşük Kilolu Olmak, Gerçekten Ne Anlama Geliyor?

Zayıf olmak, vücut kitle indeksinin (BMI) 18.5'in altında olması olarak tanımlanır. Bunun, optimal sağlığı sürdürmek için gereken vücut kütlesinden daha az olduğu tahmin edilmektedir. Tersine, 25 üstü aşırı kilolu ve 30 üstü obez kabul edilir.

BMI ölçeğinde nereye uyduğunuzu görmek için bu hesap makinesini kullanabilirsiniz (yeni bir sekmede açılır).

Sağlıklı Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Taylan Kümeli ile Kilo Kontrolü

Bununla birlikte, BMI ölçeği kas kütlesini hesaba katmaz. Bazı insanlar doğal olarak çok zayıftır ama yine de sağlıklıdır. Bu ölçeğe göre zayıf olmak, mutlaka bir sağlık sorununuz olduğu anlamına gelmez.

Düşük Kilolu Olmanın Sağlıkla İlgili Sonuçları Nelerdir?

Düşük kilolu olmak bağışıklık sisteminizi bozabilir, enfeksiyon riskinizi artırabilir, osteoporoz ve kırıklara yol açabilir ve doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Dahası, zayıf olan kişilerin sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) olma olasılığı çok daha yüksektir ve bunama riski daha yüksek olabilir.

Aşağıdakiler dahil sağlıksız kilo kaybına neden olabilecek birkaç tıbbi durum vardır:

  • Yeme bozuklukları: Bu, ciddi bir zihinsel bozukluk olan anoreksiya nervozayı içerir.
  • Diyabet: Kontrolsüz diyabet (esas olarak tip 1), ciddi kilo kaybına neden olabilir.
  • Tiroid sorunları: Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) metabolizmayı hızlandırabilir ve sağlıksız kilo kaybına neden olabilir.
  • Kanser: Kanserli tümörler genellikle büyük miktarlarda kalori yakar ve birisinin çok fazla kilo vermesine neden olabilir.
  • Çölyak hastalığı: Gluten intoleransının en şiddetli şeklidir. Çölyak hastalığı olan çoğu insan buna sahip olduklarını bilmiyor.
  • Enfeksiyonlar: Bazı enfeksiyonlar, bir kişinin aşırı derecede zayıf olmasına neden olabilir. Buna parazitler, tüberküloz ve HIV / AIDS dahildir.

Kilo vermek kadar bilimsel bir sürece ihtiyacı olan bu durum için öncelikle danışanın biokimyasal analizleri yapılarak kişisel beslenme hikayesi alınır ve iyileşme yolculuguna başlanılır.

Yapılan vücut analizi ve bireysel tanıma süreçleriyle hazırlanan beslenme programında kişinin sosyal hayatı, genetiği, psikolojisi, fiziksel aktivite yetkinliği dikkate alınır.

Haftalık periyodlarda ölçümleme yapılır ve beslenme çizelgesi periyodik olarak yenilenir.