Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme; uygulaması zor sınırlamalar, gerçekçi olmayan kilo verme hedefleri, zayıflamak veya sevdiğiniz gıdalardan kendinizi mahrum bırakmak değildir. Daha ziyade fiziken harika hissetmek, daha fazla enerjiye sahip olmak, ruh halinizi iyileştirmekle ilgilidir.

Taylan Kümeli, Sağlıklı Beslenme Uzmanı

Sağlıklı beslenmenin aşırı derecede karmaşık olması gerekmez. Bazı belirli yiyeceklerin veya besinlerin ruh hali üzerinde yararlı bir etkisi olduğu bilinse de, en önemli olan genel beslenme düzeninizdir. Sağlıklı bir diyetin temel taşı, mümkün olduğu kadar işlenmemiş gıda ile beslenmeyi sürdürebilmektir. Doğanın yarattığı şekle mümkün olduğunca yakın yiyecekler yemek, düşünme, görme ve hissetme şeklinizde büyük bir fark yaratabilir. Vücudunuz için olduğu kadar zihniniz için de iyi olan lezzetli, çeşitli ve besleyici, size özel bir diyetin nasıl oluşturulacağını ve buna bağlı kalmayı öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmenin Temelleri

Sağlıklı beslenmenin temelleri

Sağlıklı bir vücudu sürdürmek için diyetlerimizde hepimizin protein, yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral dengesine ihtiyacımız vardır.

Diyetinizden belirli yiyecek kategorilerini çıkarmanız gerekmez, bunun yerine her kategoriden en sağlıklı seçenekleri seçmeniz gerekir.

Proteinler

Protein size günü yaşamanız için enerji verirken aynı zamanda ruh halini ve bilişsel işlevi de destekler. Çok fazla protein böbrek hastalığı olan insanlar için zararlı olabilir, ancak son araştırmalar çoğumuzun özellikle yaşlandıkça daha yüksek kaliteli proteine ​​ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Bu, daha fazla hayvansal ürün yemeniz gerektiği anlamına gelmez; her gün çeşitli bitki bazlı protein kaynakları, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel proteini almasını sağlayabilir.

Proteinler
Karbonhidratlar

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji kaynaklarından biridir. Ancak çoğu şeker ve rafine karbonhidratlardan ziyade karmaşık, rafine edilmemiş karbonhidratlardan (sebzeler, tam tahıllar, meyveler) gelmelidir. Beyaz ekmeği, hamur işlerini, nişastaları ve şekeri kesmek, kan şekerinde ani artışları, ruh hali ve enerjide dalgalanmaları ve özellikle bel çevrenizde yağ birikmesini önleyebilir.

Lifler

Diyet lifi yüksek yiyecekler (tahıllar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve fasulye) yemek, kalp hastalığı, felç ve diyabet riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca cildinizi iyileştirebilir ve hatta kilo vermenize yardımcı olabilir.

Lifler
Kalsiyum

Kalsiyum

Diyetinizde yeterince kalsiyum almamak, anksiyete, depresyon ve uykusuzluğa neden olabilir. Yaşınız veya cinsiyetiniz ne olursa olsun, diyetinize kalsiyum yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kalsiyum tüketenleri sınırlandırmak ve kalsiyumun işini yapmasına yardımcı olmak için yeterli magnezyum ve D ve K vitaminlerini almak çok önemlidir.

Yağlar

Tüm yağlar aynı değildir. Kötü yağlar diyetinizi bozabilir ve bazı hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilirken, iyi yağlar beyninizi ve kalbinizi korur. Aslında, omega-3'ler gibi sağlıklı yağlar, fiziksel ve duygusal sağlığınız için hayati öneme sahiptir. Diyetinize daha sağlıklı yağ eklemek, ruh halinizi iyileştirmenize, sağlığınızı artırmanıza ve bedensel görünümünüzü düzeltmenize yardımcı olabilir.

Sağlıklı Yağlar