Alzheimer’a Doğal Kalkan: Köri

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli Alzheimer'ı önleyici köri hakkında yazdı

Bilimsel çalışmalar, zerdeçaldan elde edilen köri baharatında bulunan curcumin’in Alzheimer plaklarına neden olan "amiloit" isimli maddenin oluşumunu engellediğini ortaya koydu.

Kadınlarda risk daha yüksek

Alzheimer, pek çok gendeki mutasyona bağlı olarak oluşan, geri dönüşsüz, ilerleyen, beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkileyen, başlangıcı sinsi ve yıkımı genellikle yavaş olan bir hastalık.

Aynı zamanda yaşlı bireylerde bunamanın da ana nedeni. Günümüzde Alzheimer tüm dünyada yaklaşık 15 milyon insanı etkiliyor ve 2047 yılına kadar bu hastalığın etkilediği insan sayısının dört katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Yaş Faktörü Çok Önemli

Alzheimer'da yaş en önemli risk faktörlerinden biri. Hastalığın başlama yaşı 60-65 arasında değişiyor ve kadınlarda daha sık görülüyor. Etnik grup, çevresel faktörler ve toksinler, beyin damar hastalıkları, kafa travmaları, metabolik bozukluklar, depresyon, kromozom ve protein anomalileri Alzheimer görülme riskini artırabiliyor.

Diyetisyen ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli

Ancak günümüzde hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, toplumun bütün gruplarını sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge fark etmeksizin etkileyebiliyor. Alzheimer, yaşlılık yüzünden oluşmadığı gibi, yaşlanma sürecinin doğal bir parçası da değil. Yaşlılar arasında daha sık görülse de, genç insanlar da bu hastalıktan etkilenebiliyor.

KÖTÜ KOLESTEROLE DİKKAT!

Alzheimer gibi genetik varyasyonlardan kaynaklanan hastalıkların oluşumu önlenemiyor. Hastalığın başlamasını geciktirmek ve ilerlemesini yavaşlatmak ise mümkün. Tam bu noktada beslenme çok önemli çünkü toplam yağ alımı ve yağ asitlerinin doygunluk derecesi riski etkileyen önemli faktörlerden.

Bilimsel çalışmalar, kolesterol yüksekliğinin Alzheimer için risk faktörü olduğunu, LDL kolesterol yüksekliğinin bilişsel bozuklukları artırdığını ortaya koyuyor. Çoklu doymamış yağ ve balık tüketimi, kalp hastalıkları ve Alzheimer riskini azaltıyor. Bilimsel bir çalışmayla, haftada en az bir kez balık yiyen kişilerde daha az yiyenlere göre, hastalığın gelişme riskinin yüzde 60 daha az olduğu kanıtlanmıştır.

Antioksidan vitamin ve minerallerin tüketimi de önemlidir. Bir hücrede antioksidanlar ve hücreye zarar veren maddeler arasında dengesizlik olduğunda hücreler hasar görür. Bu nedenle A, C ve E vitaminleri ve bazı metaller bu hastalığa karşı koruyucudur.

HİNDİSTAN'DA HASTALIK ORANI ÇOK DÜŞÜK

Yapılan son çalışmalara göre, zerdeçaldan elde edilen köri baharatında bulunan sarı bir pigment olan curcumin, beyinde Alzheimer plaklarının meydana gelmesine neden olan ‘amiloit' isimli maddenin oluşumunu engelliyor.

Bu yazıyı paylaş:

Benzer Konular: