Yılbaşında Aşırı Yemenin Önüne Nasıl Geçeriz?
Yılbaşı yemekleri, muhteşem yemeklerin sel olup sofralarımıza aktığı, yılın en harika zamanıdır.
Fakat kalp rahatsızlığı riski olanlar için ağır yılbaşı yemekleri ciddi sonuçlar doğurabilir. Gelin, yeme-içme dürtülerimizi nasıl frenleyebileceğimize beraber bakalım!
Yılbaşı sofralarınız lezzetli yemeklerle donatılmış olabilir ama bu yıl kalbinize güzel bir hediye vermek için sınırınızı belirlediğinizden emin olun. Aşırı yemek kısa vadede reflüye,uzun vadede ise sağlıksız kilo alımı ve obeziteye sebebiyet verir, ki bu da kalp krizi ve kalp rahatsızlığı için iki ana risk faktörüdür.
Son yıllarda yayınlanan kardiyoloji klinik araştırmaları sonucu, kalp hastalıkları odaklı hastanelerin tatillerdeki hasta kayıtlarının zirveye ulaştığı ve bunun ana nedenin aşırı yeme olduğunu belirtti.
Aşırı yemek vücudu strese sokar. Tıpkı heyecanlanmak, hızlı koşmak gibi aşırı yemek de kalbe ekstra yük bindirir.
Büyük bir öğün, kan basıncını ve kalp ritmini yükselten stres hormonu ''norepinefrin'' salımını tetikleyebilir. Ayrıca büyük bir öğün, özellikle yağ ve rafine karbonhidratla dolu olanlar, trigliserit seviyesini yükselterek inme, kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin artmasına neden olabilir.
Aşırı yemenin uzun vadeli sonuçları:
Aşırı yemek, aşırı kilo alımıyla sonuçlanır ve böylece tip 2 diyabet başlangıcına da davetiye çıkarır. Diyabet, kalp hastalıklarının gelişimindeki en belirgin risk faktörlerinden biridir. Bu risk, kadınlarda 3 katına erkeklerde ise 2 katına çıkar.
Aşırı kilo alımı,diyabet ve kalp hastalıklarının yanı sıra inme, osteoartrit, depresyon ve anksiyete riskinide yükseltmektedir.
Yılbaşında aşırı yemenin önüne geçmek için kardiyolog onaylı 6 püf noktası;
1. Bir rutine bağlı kalın
Sıkı bir diyet ve sistematik plan, –öğünleri her gün aynı saatte yemek ve bu rutinden çok fazla sapmamak- yeme isteğinin önüne geçmek için en iyi yoldur.Ayrıca yıl boyunca kalp dostu diyetinizi sürdürmek için de harika bir tüyodur.
2. Doymuş yağ içeren yiyeceklerden uzak durun
Yağ oranı yüksek ve hayvansal yağ açısından zengin içerikli yiyeceklerden de kaçınmalı bunun yerine yağsız proteinler, taze meyve ve sebzeler, yüksek lif içerikli tam tahıllılar gibi kalp dostu besinleri tercih etmeye çalışmalısınız.
3. Teknolojiden yardım alın
Kalori sayar, yemek takipçisi, kalp sağlığı izleme gibi uygulamalar yıl boyunca dijital sorumluluk partneriniz olarak size yardımcı olabilir.
4. Acele etmeyin
Beyin için karnınızın doyduğu mesajını almak neredeyse 20 dakika sürer. Eğer bu süre zarfında yemeye devam ederseniz, vücudunuzun ihtiyacı olduğundan daha fazla yiyebilirsiniz.Yavaşlayın, yemeğinizi iyice çiğneyin ve fazla yemeyi önlemek adına ısırık aldıktan sonra yutana kadar çatalınızı bırakın. Ayrıca lokmalar arasında su içmek de kendinizi frenlemenize yardımcı olur.
5. Plan yapın
Yılbaşı buluşmalarınızdan önce kendize bir plan çizin.Örneğin bu, buluşmadan hemen önce sağlıklı bir ara öğün atıştırmak,gün boyu bol su içmek ya da kendinizi küçük porsiyonlarla sevdiğiniz şeylerle şımartmak olabilir.Burada ki kilit nokta size göre iyi olanı bulmak ve ona bağlı kalmaktır.
6. Arkadaşlarınıza odaklanın
Yılbaşı akşamı yiyeceklerin arasında kendinizi kaybetmek çok olasıdır.Yemekleri günün merkezine almak yerine, arkadaşlarınızla veya ailenizle geçireceğiniz güzel zamana odaklanın. Lokmalar arasında sohbet etmeye zaman ayırın böylece daha az yiyecek ve daha fazla eğleneceksiniz.Yılbaşı gecesi sona erdiğinde muhtemelen, yemeklerdense sevdiklerinizle geçirdiğiniz güzel vakitleri hatırlayacaksınız...