Emziren Annelere Tavsiyeler

Emziren anneler için bebeklerine yeteri kadar süt üretebilmek çok önemli. Bunun yolu ise dengeli ve sağlıklı beslenmeden geçiyor.

Emzirme dönemi beslenme danışmanlığı

SIVI ALMAYI UNUTMAYIN

Ortalama olarak bir günde iki buçuk litre sıvı tüketmeniz ve bebeğinizi sık aralıklarla emzirmek sütün devamlılığını sağlayan en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Anne sütüyle beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları daha az görülüyor. Beyin gelişimleri daha iyi olan bu bebeklerde alerjik hastalıklar, ishal, kanser gibi hastalıklar daha az görülüyor.

Her Dönem İçin Özel

Bebek doğduktan sonraki ilk hafta “kolostrum” adlı süt gelir. Bu sütün besleyici ve enfeksiyondan koruyucu özellikleri ön plandadır. İkinci hafta boyunca sütün protein içeriği azalırken daha sonra laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artan ‘geçiş sütü' ortaya çıkar. Daha sonraki dönemlerdeki olgun anne sütü de emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan, sonunda da yağdan zengin bir içeriğe sahip olur.

İŞTE FAYDALARI

Anne sütü, sindirimi kolay ve enfeksiyondan koruyucu nitelikleriyle zengin bir protein içeriğine de sahip.

Anne sütünde protein ve minerallerin inek sütüne göre daha az olması, sindirim ve böbrekler açısından bebeğin aşırı yük almasını önler.

Anne sütündeki demir, çinko gibi minerallerin emilimi, inek sütüne göre çok daha fazladır. Anne sütünde sindirimi kolay doymamış yağ asitlerinin oranı yüksektir. Beyin ve sinir sistemi için şart olan temel ve zorunlu yağ asitleri ise inek sütüne göre sekiz kat daha fazladır.

Emzirme sırasında salgılanan oksitosin ve prolaktin hormonları memedeki sütün boşalmasını sağlar ve vücudu yeni süt yapımı konusunda uyarır.

EMZİRME SIKLIĞI VE SÜRESİ

İlk iki ay her istediğinde bebeğe meme verilmelidir. Başlangıçta her emzirmede sırası değiştirilerek her iki göğsün de emzirilmesi sütün artması açısından yararlı olsa da, süt miktarı arttığında her öğünde bir memenin emzirilmesi yeterli olabilir. Her öğünde bebeğin bir memeyi tamamen boşaltması sağlanmalıdır ve bu genellikle 10-15 dakika sürer. İlk dönemden sonra emzirme aralıkları 2-3 saate uzayabilir.

SIK YAPILAN HATALAR

Emzirmeden önce meme başının karbonatlı su, sabunlu su veya çeşitli kremlerle temizlenmesi meme başı çatlağına ve bebeğin memeyi tutmasında çeşitli güçlüklere neden olabilir.

En iyi meme bakımı anne sütüyle yapılır. Özel silikon başlıklar bebeğin memeyi doğru kavramasını engeller, ortamdaki kalabalık ve gürültü, aile içi gerginlikler, aşırı sıcak, sıkı giysiler ve örtüler de bebeğin emmesini olumsuz etkileyebilir.

Emzirme Dönemi Beslenme Danışmanlığı

Taylan Kümeli ile emziren annelere özel "sağlıklı beslenme" programına katılmak ve randevu almak için lütfen tıklayın.
Bu yazıyı paylaş:

Benzer Konular: