Metabolizma ve Kilo Arasındaki İlişki
Vücudunuzun yakıtı olan besinleri nasıl yaktığı, ne zaman ne yediğiniz ve egzersizleri dikkatli planlamayı içeren karmaşık bir süreçtir. Metabolizmayı doğru bir perspektif içine koymayı ve kilo verme programınıza odaklanmayı öğrenmelisiniz.
Metabolizma vücudunuzun enerjiyi nasıl kullandığı ve kaloriyi harcadığı hızı ifade eder. Vücudunuza aldığınız besinleri, vücudunuzdaki hücrelere yakıt olarak dönüştüren bir dizi biyokimyasal süreç içerir. Dolayısıyla, metabolizmanızı hızlandırırsanız, kilo vermek daha kolay olacak demektir, değil mi? Aslında bu kadar basit değil.
Bir kişinin kilo alması ya da kilo vermesinin en büyük faktörü, metabolizma değildir. Kilo kaybınız öncelikle vücudunuzun günlük enerji dengesine bağlıdır -günde kaç kalori alıyorsunuz veya kaç kalori harcıyorsunuz- gibi faktörler ön plana çıkar.
Kilo almanızı veya vermenizi belirleyen şey, yaktığınızdan daha fazla kalori tüketmenizdir. Egzersiz yoluyla daha fazla kalori yakmak, daha fazla yemenizi veya kilo vermenizi sağlayacaktır.
Egzersiz ve diyet, vücudunuzun kalorileri yaşam süresi boyunca yakma oranı olan dinlenme zamanındaki metabolizma hızınızı artırır. Metabolizmanızı artırarak, dinlenme veya normal aktivite sırasında yaktığınız kalori miktarını artırırsınız; böylece kilo kaybınız hızlanır. Dinlenme metabolizma hızı aynı zamanda kilo vermeni süreci ve devamında da önemli bir rol oynar. Sonuç olarak egzersiz ve diyet, birlikte kilo verme sürecinizi destekler.
Metabolizmanızı Hızlandırma: Diyet
Diyetin metabolizma üzerinde büyük etkileri olabilir, ancak yalnızca düzenli yemeyi sürdürürseniz. Diyetinizde yediğiniz yiyecek miktarını azaltmak veya öğünleri atlamak, vücudunuzu yağ depolayan açlık moduna sevk edebilir, bu durum metabolizmayı yavaşlatabilir ve kalıcı kilo verme girişimlerinizi engelleyebilir.
Metabolik hızınızı arttırmak için bunları yapmalısınız:
- Vücudunuza erkenden bir enerji artışı sağlayan ve yağ depolamasını engelleyen bir kahvaltı hazırlayın ve kahvaltıyı asla atlamayın.
- Metabolizmanızı gün boyu yakacağı yakıtla meşgul tutmak için gün içinde mutlaka küçük ara öğünler tüketin.
- Yediğiniz yağsız protein miktarını artırın. Karbonhidratlar ve yağlarla karşılaştırıldığında vücudunuz proteinleri sindirirken daha fazla kalori yakar.
Metabolizmanızı Hızlandırma: Egzersiz
Aerobik egzersiz, metabolizmanıza geçici bir destek sağlar, ancak egzersiz bittikten kısa bir süre sonra durur. Aerobik egzersizin ana rolü, kalorileri yakmak ve vücudunuzun günlük enerji dengesini etkilemektir.
Güç egzersizleri, dinlenme zamanındaki metabolizma hızınızı etkileyebilecek egzersiz formudur. Kas kütlesini artırmak, metabolizmayı hızlandırır. Aslında, bu nedenle metabolizma hızınız yaşlandıkça azalır, çünkü yaş ilerledikçe kas kaybedersiniz. Kas ve yağ oranları tartıda tamamen aynı olmakla birlikte, kas kompakt ve aktif bir dokudur ayrıca kalori yakımını hızlandırır.
Metabolizmanızı doğal olarak artıracak aktiviteler - güç egzersizleri ve yağsız protein tüketmek - kilo kaybına katkıda bulunur. Ancak, bu faaliyetleri durdurduğunuzda vücudunuzun eski metabolizmasına geri döneceğini unutmayın. Kilo vermeye devam etmek için, hayat boyu sürdürebileceğiniz sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz gerekir.