Tiroid Hastalarına Beslenme Önerileri

Tiroid bezi boynun ön bölümünde adem elması adı verilen kıkırdağın hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Yaklaşık 20 gram ağırlığındadır. Vücudumuz için hayati önemi olan hormonlar salgılar.

Yani Tiroid vücudumuzun ana denetleyicisidir. Yetersiz tiroid fonksiyonu, kilo alımı, metabolizma hızını düşürme, yorgunluk, huysuz ruh hali, kabızlık, kuru cilt gibi sağlığımıza her açıdan olumsuz etki yapabilir.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli

Faydalı Besinler

Tiroid işlevini artırmaya yardımcı olabilecek gıdalar;

1) İyot, tiroit hormonunun üretimi için gerekli bir besindir ve diyetinizde yeterince yoksa tiroid fonksiyonu tehlikeye atılır. Yosun, nori, kombu gibi deniz sebzeleri, kalamar, karides ve yoğurt en zengin iyot kaynaklarıdır. İyot, tiroid ilacı kullanmayanlar için iyi bir önleyicidir.

2) D vitamini eksikliği yetersiz tiroid fonksiyonuyla yakından ilişkili olduğundan bol miktarda güneş ışığını almanız önemlidir. D vitamininin en iyi beslenme kaynakları ise iyi bir iyot kaynağı olan yağlı balık, özellikle de somon balığıdır.

3) Selenyum, tiroid fonksiyonunu destekleyen bir diğer önemli besin maddesidir. Brezilya fıstığı zengin bir selenyum kaynağıdır.

Bu Gıdalardan Uzak Durun

- Sarımsak, su teresi ve yumurta sarısı gibi besinleri fazla tüketmemelisiniz.

- Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızıturp ve şalgam troit hormonlarının çalışmasını azaltan besinlerdir. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.

- Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.

- Yer fıstığı ve çam fıstığı tüketimlerinde de dikkatli olmalısınız. Bu besinleri pişirerek tüketmeniz daha uygun olabilir.

Tiroid hormonlarınız düzgün çalışıyor mu?

- Diyetinizle; ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarımsak) aldığınızdan emin olmalısınız.

- Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ay çekirdeği ve susam tüketmelisiniz.

- Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkanlıklarınız arasında olmalı.

- E, A ve C vitaminini yeterli miktarlarda aldığınızdan emin olmalısınız

Bu yazıyı paylaş:

Benzer Konular: