Bu Yiyecekler Kalbiniz için Çok Yararlı Ama Ya Size Kilo Aldırırsa?

Sağlıklı beslenme kalp hastalığını önlemenin en iyi yoludur, fakat en sağlıklı gıdaların bile büyük miktarlarda yenebileceği anlamına gelmez.

Eminim hepinizin daha önceden duymuş olduğu, mutlaka yemeniz gerekenler listenizde olan "kalp sağlığını koruyucu", "hayatınızı değiştirecek besin deposu" gibi yiyecekler vardır. Ama yine de onlardan ne kadar yiyeceğinize dikkat etmelisiniz çünkü vücudunuz için en iyi olan gıdalar bile kalori ile paketlenmiş olabilir. İşte o yiyecekler;

Taylan Kümeli'den Kalp Hastalıklarına Karşı Sağlıklı Beslenme Önerileri

Kuruyemişler

Yerfıstığı lezzet ve lifle doludur. Aynı zamanda sizi uzun süre tok tutan ve daha az yemenizi sağlayan, kas üreteci protein ve doyurucu omega-3 yağlarının mükemmel bir kombosudur. Ancak, sizin için iyi olan bu besinler, aynı zamanda kötü de olabilir. Yerfıstığında bulunan sağlıklı yağ içeriği, günlük kalori hesabınızdaki yağ tüketim miktarını oldukça hızlı bir şekilde doldurur. Ve yeni bir araştırmaya göre, ne kadar kilo alırsanız, o kadar fazla yiyebiliyorsunuz çünkü beyindeki bir bölge fazla kilolu olduktan sonra size doyduğunuzu söylemiyor. Eğer hedefiniz kilo vermekse, haftada 3 kereden fazla kuruyemiş yemeyin ve size verilen porsiyonların dışına çıkmayın. Aynı şey badem için de geçerlidir. Badem kalp sağlığını korur ve E vitamini, B vitamini ve Magnezyumun yüksek içeriklerine sahip olduğu için bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ancak yağ yağdır. Bu yüzden eğer haftada 2 veya 3 kez günde 5 badem porsiyonuna bağlı kalarak tüketirseniz, kilo kaybınızı sabote etmeden kalp sağlığınızı korumuş olursunuz.

Avokado

Sağlıklı yağlardan en bilinenidir. Bu kremsi meyve porsiyon başına 15 gram kalp dostu doymamış yağ ve 2 gram doymuş yağ (sağlıklı olmayan) içerir. Bir adet avokadoda, diyette önerilen miktarının 3 katı C vitamini ve hatta K vitamini bulunur. Salatalarda, sandviçlerde ve taze otlarda mayonez yerine kullanılabilecek en güzel alternatiftir. Yarım avokado 160 kalori olduğundan dolayı, bir kaç dilim (çeyrek kadar) ile sınırlamak sağlıklı kalp beslenmesi ve bel bölgesinin genişlemesini önlemek için yapılabilecek en güzel harekettir.

Konserve Balık

Ton balığı, somon, sardalye ve uskumru konservede olsa bile, kalp dostu omega 3 yağlarının en mükemmel kaynaklarıdır. Konserve somon ve sardalyedeki yenilebilir küçük kılçıklar da en iyi kalsiyum kaynağıdır. Ancak içlerinde ne olduğuna dikkat etmelisiniz. Poşetlerde satılanlar daha uygun gibi görünse de, aslında 180 mg'lık konservelerle kıyaslandığında özellikle ton balığı, 300 mg’dan fazla sodyum içerir. Sodyum alımın azaltmak ve kalori yoğunluğu fazla olan yağlardan uzak durmak için, yağ yerine su ile konserve edilmiş ton balıklarını tercih edin.

Kurutulmuş Meyveler

Günlük beslenme düzeninize meyve ve sebze eklemek sizi kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve bazı kanser formlarından koruyabilir. Meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme ayrıca, enerji ve metabolizmayı artırarak, ruh halinizi iyileştirebilir ve vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltabilir.

Ne zaman olursa olsun kurutulmuş meyveler ile karşılaştırıldığında taze veya dondurulmuş meyveler almalısınız. Taze meyveler kuru meyvelere göre, büyüklük, besin yoğunluğu, düşük kalori içeriği ve düşük şeker içeriği bakımından her şekilde kazanır. Kuru meyveler sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir ancak porsiyon başına 30 gram şeker içeriğinden dolayı sizin için en iyisi sürekli değil, zaman zaman tüketmektir. Bunun yerine yerel olarak yetiştirilen ve kendi sezonunda taze meyveler hem daha ucuzdur hem de uzun vadede sağlığınız için en idealidir. Dondurulmuş veya taze, meyveler kuru versiyonlarına göre saha az şeker içeriğine sahiptir. Bu nedenle kurutulmuş meyveyi sağlıklı ara öğün olarak kullanın, her gün yediğiniz atıştırmalık olarak değil.

Bu yazıyı paylaş:

Benzer Konular: