Hurma Ve Sağlığa Faydaları
İnsanoğlunun yetiştirdiği en eski bitki çeşitlerinden biridir. Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve özellikle hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Bilim adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler. Bol miktarda protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur.
Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler, bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlamaktadır. Buruk tadı, içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden gelmektedir.
100 gr taze trabzon hurmasının içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 77 kalori: 19,7 gr karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,4 gr yağ; 1.69 gr lif: 26 mgr fosfor; 6 mgr kalsiyum; 0,3 mgr demir; 6 mgr sodyum; 174 mgr potasyum: 8 mg magnezyum; 2.710 IU A vitamini: 0,03 mgr B1 vitamini; 0,02 mgr B2 vitamini; 0,1 mgr B3 vitamini: 66 mgr C vitamini.
Anavatanı Uzakdoğu olan Trabzon hurmasının, birçok yabancı menşeli meyve türleri gibi Türkiye’de başarıyla yetiştirilmektedir. Bu meyvenin Trabzon hurması olarak bilinmesinin sebebi, ilk önce Artvin yöresinde görülmüş olmasıdır. Yıllar önce Artvin’in Trabzon’a bağlı bir bucak olması dolayısıyla, bu meyve Trabzon hurması ismiyle tanınır.
”Cennet hurması” olarak da bilinen Trabzon hurması, Türkiye’de Kuzey Anadolu, en fazla Akdeniz Bölgesi’nde Hatay ve Antalya civarlarında yetiştirilmektedir.
Cennet meyvesi bağırsak florası için mükemmel bir meyvedir.
Bağırsak florasında bulunan yararlı ve zararlı bakterileri dengeler. Kabızlık şikayetine karşı da mükemmel bir çözüm olur. Özellikle on iki parmak bağırsağı şikayetleri için mükemmel bir yardımcı ve destekleyicidir. Soğuk havalarda vücut ısısını korumak için Trabzon hurması tüketilmesini önerilmektedir:
Trabzon hurması protein, yağ ve karbonhidrat (şeker) yönünden oldukça yüksek oranlara sahiptir. Eğer biz günlük olarak belli oranlarda protein, yağ ve şekeri bol olan ürünler tüketmezsek vücut ısımız düşer. Vücut ısısı düşünce de üşümeye başlarız. Bu yüzden özellikle kış aylarında üşümemek için Trabzon hurmasını önerilmektedir. Vücut ısısının dengede kalması için özellikle kış aylarında ortalama 80 kiloluk bir kişinin 80 gram protein, 80 gram yağ ve 384 gram karbonhidrat tüketmesi gerekir. Bu şartlarda vücut gerekli kaloriyi yakacak ve böylelikle vücut ısısı düşmeyecektir. Bu oranlara sahip olan meyvelerin başında ise Trabzon hurması gelmektedir.
- A Vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Kalp - damar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
- Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır.
- Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir.
- İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar.
- Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar.
- Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir.
- Antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır.
Hurmalı Dondurma Tarifi
Yalnızca hurma ve Hindistan cevizi sütü ile yapabileceğiniz bu kolay dondurma, hem kalori bakımından düşük olup hem de süt ürünü içermeyen, vegan beslenenlere de uygun bir dondurma alternatifidir. Hurma besinsel açıdan tok tutucu ve kan şekerini düzenleyicidir.
Özellikle Ramazan aylarında, iftardan sonra ağır tatlılar tüketmek yerine, hurma ile dondurma yapmak çok faydalı olacaktır.
Hurma şeker yerine geçebilir, o nedenle birçok tatlı içinde şekere alternatif olarak kullanılabilir. Böyle bir dondurma, gerçekten hem sağlıklı hem de lezzetli olacaktır.