Metabolizmanızı Yavaşlatan 13 Etmen
1. Genleriniz
Metabolizma, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye dönüştürme şeklidir. Vücudunuz dinlenirken ya da uyurken kalori yakmakta yavaş ise, muhtemelen bunu ailenizden ve dolayısı ile genlerinizden alırsınız.
Ne yapabiliriz: Genlerinizi değiştiremediğinizden, alışkanlıklarınıza odaklanın. Metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi yollarından biri daha fazla egzersiz yapmaktır. Gününüze daha fazla aktivite eklemenin yollarını arayın.
2. Hormonlar
Hormonlarınızdaki ani değişim, vücudunuzun enerji kullanımına fren koyabilir. Bu da sizi yorgun hissettirebilir. Az çalışan veya aşırı çalışan tiroit ve diyabet gibi bazı durumlar, metabolizmanızı etkileyen hormonal rahatsızlıklardır. Ayrıca stres de metabolizmanın yavaşlamasını tetikleyen hormonları salgılar.
Ne yapabiliriz: Bir tıbbi durumunuz varsa, tedavinize devam edin. Ve stresi azaltmaya öncelik verin.
3. Yetersiz Uyku
İyi bir gece uykusu, metabolizmanızın sabit kalmasına yardımcı olur. Gece gündüz vakti karıştığında, vücudunuzun enerjiyi iyi kullanması daha zordur, bu da diyabet ve obezite gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Ne yapabiliriz: Çoğu yetişkin günde 7-9 saat arası uykuya ihtiyaç duyar. Şu an bunu yapamıyorsanız, bir hafta boyunca deneyin ve ne kadar iyi hissettiğinizi görün.
4. Katı Diyetler
Ne kadar kilo verdiğiniz değil, nasıl verdiğiniz önemlidir... Yeterli miktarda yemek yemezseniz, metabolizmanız yavaşlama sürecine girer. Katı diyetler, özellikle egzersiz yaparken vücudunuza daha az kalori ile çalışmayı öğretir. Bu geri tepebilir, çünkü vücudunuz bu kalorilere yapışır, bu da kilo vermeyi zorlaştırır.
Ne yapabiliriz: Daha uzun sürse bile, kilo verme planınızı gerçekçi tutun, katı diyetlerden uzak durun.
5. Yeterli Su İçmemek
Yeterince H2O olmaksızın, metabolizmanız durur. Uzun, soğuk bir bardak suya ne dersiniz? Bazı çalışmalar suyun vücudun enerji yakmasına ve kilo kaybını hızlandırmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca su daha tok hissetmenize yardımcı olur, böylece daha az yersiniz.
Ne yapabiliriz: Gün boyunca su için. Karpuz veya salatalık gibi sudan doğal olarak zengin olan besinlerden de yardım alabilirsiniz.
6. Yeterli Kalsiyum Almamak
Kemiklerinizin ihtiyacı olandan daha fazlasına ihtiyacınız var. Ayrıca, vücudunuz için yaptığı diğer olumlu şeylerin yanı sıra, hızlı bir metabolizma için anahtar bir rol oynar. Birçok kişi yeterince kalsiyum almıyor.
Ne yapabiliriz: Bunun için birçok lezzetli seçenek var! Tabii ki süt ve süt ürünlerinden kalsiyum alabilirsiniz. Aynı zamanda pek çok kalsiyumu artırılmış gıdada da (konserve somon, turp yeşillikleri, lahana ve tofu, soya sütü) bulunur.
7. Oda Sıcaklığınızın Çok Yüksek olması
Yatak odasında çok sıcak olması her zaman iyi bir fikir değildir - en azından metabolizmanız söz konusu olduğunda. 25 derecelik oda sıcaklıkları vücudunuzun kalori yakan hücrelerle yüklü kahverengi yağ üretmesini önler.
Ne yapabiliriz: Yatmadan önce termostatı 18-19 dereceye düşürmek, kahverengi yağ seviyelerini arttırır. Dışarısı soğukken, düzenli tempolu yürüyüşler yapmak da bunu yapabilir.
8. İlaç Kullanımı
Bazı ilaçlar metabolizmanızı yavaşlatabilir. Bunlar arasında birçok antidepresan ve bazı antipsikotikler de yer almaktadır. Kalp atış hızını yavaşlatanlar gibi diğer birçok ilaç da bu etkiyi yapabilir.
Ne yapabiliriz: Reçetelerinizin bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza bildirin. Bunun yerine alabileceğiniz muadil ilaçlar vermesini rica edin.
9. Karbonhidratı Kesmek
Elbette, sağlıksız karbonhidratları hafifletmek, kilonuzu yönetmenize ve yağların daha hızlı yakılmasına yardımcı olabilir. Ama vücudun insülin üretmesi için onlara ihtiyacı var. Tamamen karbonhidratsız beslenerek daha az insülin hormonu üretirsiniz. Metabolizmanız durur ve bir zamanlar yaktığınız kadar kalori yakmazsınız.
Ne yapabiliriz: Tatlı patates ve tam buğday unu gibi besin açısından zengin ve meyveler, sebzeler ve tahıllardan elde edilen kompleks karbonhidratları tüketin. Bunlar metabolizmanızı kontrol altında tutar ve sizi yoldan çıkarabilecek bazı besinlerden uzak durmanızı sağlar.
10. Gece Kuşu Olmak
Geceleri uyumamak veya gece çalışmak vücudunuzun doğal uyku-uyanma döngüsünü bozar. Bu değişiklikler, yavaş bir metabolizmaya, diyabet ve obezite gibi diğer sorunlara yol açabilir.
Ne yapabiliriz: Vücut saatinizi sıfırlayın. Geceleri uyku problemi yaşıyorsanız, farklı bir kalkış saati belirleyin. Geceleri çalışıyorsanız ve değiştiremiyorsanız, izleyebileceğiniz sağlıklı yollarlı doktorunuzla konuşun.
11. Yemek Zamanlarının Değişimi
Ne zaman yediğiniz, en az ne yediğiniz kadar önemlidir. Yemeklerin atlanması veya hareket halindeyken hızlıca tüketilen yiyecekler, sosyal ve metabolik jet-lag oluşturur. Yemek sürelerini değiştirmek, metabolizmanıza zarar verebilir ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir.
Ne yapabiliriz: Ailenizle birlikte düzenli bir yemek saati belirleyin ve ona sadık kalın.
12. Kronik Stres
Stresli bir durumda olduğunuzda, vücudunuz kortizol isimli bir hormon salgılar. Bu hormon aslında size hızlı bir enerji artışı sağlamak içindir. Fakat stresli bir vaziyette sıkışırsanız, vücut hala savaşmaya ihtiyaç duyduğunuzu düşünür, bu yüzden kortizol üretmeye devam eder. Bu hormonun yüksek seviyeleri vücudunuzun insülin kullanmasını zorlaştırır. Bu, metabolizmanızı yavaşlatır ve kilo almanızı hızlandırır.
Ne yapabiliriz: Stres atabileceğiniz yolları bulun. Derin nefes alın. Sevdiğiniz bir şeyi yapın.
13. Yüksek Yağlı Beslenme
Yağlı burgerler ve tereyağlı börekler gibi aşırı yağlı yiyeceklerle beslenmek asla sağlıklı bir fikir değildir. Vücudunuzun yiyecekleri ve besin maddelerini kullanma şeklini değiştirir. Vücudunuzun insülini kullanma yeteneği de etkilenir. Buna insülin direnci denir ve obezite ve diyabetle bağlantılıdır.
Ne yapabiliriz: Daha fazla meyve ve sebze tüketin ve daha fazla su için. Baklagiller, biber ve kabuklu deniz ürünleri de iyi seçeneklerdir.